Ingrediente:
I:
- 1/4 lapte,
- 100 g unt,
- 250 g făină,
- 1 praf de sare,
- 30 g zahăr,
- 5-10 ouă,
- 1 vârf de cuțit praf de amoniac
II:
- 4 linguri apă,
- 4 linguri lapte,
- 90 g unt,
- 1 praf sare,
- 125 g făină,
- 4 ouă,
- 1 vârf de cuțit praf de amoniac
Se pune la foc laptele sau apa sau laptele îndoit cu apă, împreună cu untul, sarea, zahărul, să dea câteva clocote și se trag la o parte.
Se adaugă făina, toată o dată şi se amestecă pe foc ca o mămăligă, până ce se desprinde uşor de pe lingură și de pe vas.
Se ia atunci vasul de la foc, se amestecă până se răcorește coca (cam 10 min.), se adaugă un ou şi se freacă bine până ce aluatul l-a cuprins cu totul.
De îndată ce amestecul s-a mai răcorit, se adaugă şi restul ouălor, treptat câte unul, frecând după fiecare, până ce se termină toate.
Cu ultimul ou se amestecă un vârf de cuțit de praf de amoniac şi se adaugă în aluat.
Dacă ouăle sînt mari, se pune cu un ou mai puțin, căci aluatul prea moale se lăţeşte la copt.
După felul prăjiturii ce se prepară, consistenţa compoziţiei trebuie să fie potrivită pentru a fi turnată prin cornet sau aşezată cu linguriţa pe tavă.
Aluatul gata trebuie să fie neted, elastic şi lucios.
Se coace la foc tare, fără a deschide cuptorul în primele 10-15 min., căci coca opărită cade foarte uşor îndărăt.