Ingrediente:
- 5 albuşuri,
- 250 g zahăr,
- vanilie,
- 1 praf de sare
Pentru bezele, zahărul proaspăt cernut trebuie să fie foarte uscat. Albuşurile se bat bine cu puțină sare. Zahărul, bine vanilat, se adaugă treptat, câte o lingură.
Când spuma este foarte tare şi se ţine de tel, se aşează moviliţe ovale sau bezele rotunde, puse cu lingura sau cu cornetul, pe o tavă unsă caldă cu ceară albă de albine sau hârtie de copt.
Bezelele se formează mai uşor şi egale dacă se aşează pe hârtie cerată, pe care s-au desenat mai întâi formele dorite.
Bezelele se coc încet, în cuptor slab încălzit şi întredeschis (să fie mai mult uscate decît coapte); coacerea durează, după mărimea lor, 30-90 min.
Bezelele se pot lăsa în cuptor să se usuce, după ce s-a stins focul, sau se pun cu tava pe plită, la căldură slabă, acoperite cu hârtie.
Când nu sînt îndeajuns de bine uscate, devin înăuntru tari şi lipicioase.