Ingrediente:
- 500 g făină,
- 50 g zahăr,
- 1 praf de sare,
- 1 linguriţă zahăr vanilat,
- 50 g margarină sau unt,
- 1 ou,
- 8 linguri de lapte,
- 40 g drojdie
Se cerne făina într-un castron mare. Se presară deasupra zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Se împrăştie peste ele margarina tăiată în bucăţele mici. Drojdia se desface cu laptele şi se bate împreună cu oul până se amestecă bine și acest amestec se adaugă treptat, câte puţin, la toate celelalte materiale.
Se frământă un aluat tare. Untul ce va servi la preparare se presară cu puțină făină oprită de la aluat şi se amestecă bine cu o furculiţă; apoi, cu un cuțit lat, se apasă şi se întinde să formeze un pătrat.
Aluatul şi pătratul de unt se pun împreună la rece pentru ca la prelucrare să aibă amândouă aceeaşi temperatură.
După 1-2 ore, se bate bine aluatul cu pumnul şi se lasă din nou la rece, timp de 1/2 oră.
Apoi se întinde, se aşează la mijloc pătratul de unt şi se înveleşte cu aluatul, ridicând deasupra marginile acestuia. Pachetul format se întinde cu vergeaua (sucitorul) până devine de două ori mai mare şi se împătureşte în trei.
Se lasă să se odihnească la rece. După 1/4 oră se întinde şi se împătureşte din nou în trei.
După ce a stat iarăşi 1/4 oră la rece, se întinde în grosime de 1 cm şi se taie în foaia obținută ronduri, pătrate, dreptunghiuri, se răsucesc suluri, care se împletesc, formând felurite prajituri aspectuoase, spornice, gustoase, fie uscate, fie cu diferite garnituri sau umpluturi.
Se ung cu ou bătut și se coc în cuptor fierbinte.
Dacă cuptorul nu este destul de cald, untul curge afară și prăjiturile nu cresc în timpul coptului.
Durata coptului pentru pesmeți, covrigei etc. este de 10-15 min. Prăjiturile mici umplute se coc cam 20 min.
[…] cu drojdie lucrat la rece (vezi rețeta “Aluat cu drojdie ” […]