Ingrediente:
- 4 linguri făină,
- 3 linguri zahăr,
- 3 ouă,
- 3 linguri unt topit sau numai 2 lingurițe untură de porc,
- 1/2 kg vişine
Se freacă în castron zahărul cu gălbenuşurile până încep să facă băşici. Se bat albuşurile spumă. Se adaugă uşor zahărul frecat cu gălbenuşurile.
Se pune amestecând uşor făina şi la urmă untul topit (sau untura). Dacă ouăle au fost mari şi coca este prea moale, se mai adaugă făină, dar nu mai multă decât este nevoie ca să se poată întinde coca cu mâna în tavă.
Se aleg vişine mai tari. Se scot sâmburii cel puţin cu o oră înainte şi se lasă vişinele să se scurgă bine de zeamă pe o strecurătoare.
Ca să nu cadă la fundul prăjiturii, se înmoaie cu făină partea de jos a fiecărei vişine, înainte de a o aşeza pe aluat, la distanţă cam de 2 cm una de alta. Dacă sunt puse prea dese, vişinele umezesc cu zeama lor prăjitura, care rămâne, în acest caz, crudă.
După copt, prăjitura cu vișine se presară bine cu zahăr.