Ingrediente:
(Cantitate pentru 10 porții)
Aluatul:
- 250 ml apă
- 100 ml ulei(unt)
- 125 g făină
- 4 ouă
- 5 g sare
Sosul alb:
- 250 ml lapte
- 30 g unt
- 40 g făină
- 100 g brânză
- 100 g măsline sau gogoşari
Apa cu untul şi sarea se fierb într-o oală de un litru. Când dă primul clocot, se trage puțin vasul de pe foc, adăugându-se toată făina și amestecându-se repede până se încorporează bine, apoi se aşază iar la foc mic, amestecându-se până când se desprinde aluatul de fundul vasului şi nu mai sunt cocoloaşe.
Când aluatul s-a răcit puțin, se adaugă un ou, amestecându-se până se omogenizează. Procedeul se repetă pentru fiecare ou în parte. Dacă aluatul este prea tare (gogoşelele nu cresc foarte mult) se mai adaugă 1-2 ouă.
Cu sprițul se formează, în tava neunsă, rozete de mărimea unei măsline mai mari sau a unei nuci.
Pe vârful fiecăreia se aşază câte o bulină mică din gogoşar sau din măslină. Tava se introduce în cuptorul încins, iar după 10 minute focul se reduce.
Cuptorul nu se deschide 15 minute, pentru ca gogoşelele să prindă bine formă, altfel se vor lăsa. Se coc 20 de minute, până ce se rumenesc puțin.
Când sunt reci, se taie câte un capac pe la jumătate.
Sosul se prepară după rețeta „Sos Bechamel„.
După ce s-a răcit, se amestecă sosul cu brânza rasă şi se umplu gogoşile. Capacul se aşază la loc.
Gogoșelele se pot umple cu salată de vinete, de icre și cu alte compoziții.