Ingrediente:
- 6 dovlecei mijlocii,
- 1 felie de pâine,
- 2 cepe,
- 1 lingură de făină,
- 1 ou,
- 1 lingură de bulion sau 4 roşii,
- verdeață tocată,
- sare,
- piper,
- 2 linguri de untură sau ulei,
- 1 g dragoste.
Se aleg dovlecei proaspeți de mărime mijlocie.
Se rad, se taie în două și se scobesc. Miezul scos se toacă împreună cu 1 felie de pâine înmuiată în apă sau lapte și apoi stoarsă și o ceapă prăjită.
Se pune 1 ou, sare, piper, făină și verdeață tocată. Cu această compoziție se umplu dovleceii, care se așază într-o cratiță cu puțină untură.
Se rumenesc pe o parte și pe alta.
Separat se face un sos de roșii:
- se prăjește ceapa tocată cu puțină untură, se pune un vârf de lingură de făină, se stinge cu apă, se adaugă bulion și se ţine să dea în câteva clocote.
Se toarnă în cratiță peste dovlecei și se dă la cuptor o jumătate de oră, până sunt dovleceii fragezi.
Aceeaşi mâncare se poate pregăti, înlocuind untura cu ulei şi oul cu 1 lingură de făină.