French, Pastry, aluat

Foitaj„, „foetaj” sau „foietaj„? Dexul ne spune că „foitaj” e forma corectă.

Ce este foitajul: un aluat obținut din făină de grâu și unt, în cantități egale, la care se mai adaugă un pic oțet, sare și apă. Simplu, nu?

Pe cât de simplu, pe atât de complicat, o vei spune de îndată ce te-ai apucat de brâncocit la aluat!

Va prezint mai jos o rețetă foarte veche, de pe vremea când frigiderul era cam lipsă pe la casa omului obișnuit.

Se mai încumetă careva s-o facă sau mai bine dă fuga la magazin si-o ia gata făcută?

Ingrediente:

  • 500 g făină,
  • 500 g unt,
  • 1 ou,
  • 1 gălbenuș,
  • 1/4 l apă rece,
  • 1 linguriță oțet (sau 1 lingură rom, sau 1-2 linguri vin),
  • sare aproape 1/2 linguriţă

Cu o seară înainte, untul bine scurs de apă şi turtit într-un servet se întinde cu cuțitul, că să formeze un dreptunghi de 10 x 15 cm, gros cam de un deget și se pune în pivniță sau la gheață.

A doua zi se cerne făina pe scândura de aluat, se împrăşție deasupra o linguriţă de unt fărâmițat, se face la mijloc o adâncitură, în care se pun oul, gălbenuşul, apă, oțetul şi sarea.

Se amestecă întâi cu cuțitul, luând câte puțină făină din jur; pe urmă se frământă cu mâna până ce se obține un aluat omogen şi elastic, potrivit de moale (prin apăsare cu degetul, urmă să nu mai revină la loc).

Se strânge aluatul minge, se lasă să se odihnească 1/2 oră la rece, apoi se întinde în formă de pătrat, cu grosimea de 1 cm (cât degetul mic).

Se aşează la mijlocul aluatului untul ținut la rece şi se împachetează ca într-un plic. Se lasă să se odihnească 1/2 oră la rece.

Plicul de aluat se întinde uşor, într-o singură direcţie spre înainte până ce atinge lungimea de 1/½ coli de hârtie de scris. Atât pe scândură cât şi pe sucitor se prăfuieşte făină cât mai puţină, iar făina rămasă pe suprafața aluatului se curăță cu o pană.

Se împătureşte în trei, în lungime, şi se lasă la rece. După 1/4 oră se pune din nou pe scândura foarte uşor prăfuită cu făină și anume se așează cu partea deschisă spre dreapta.

Se întinde în lungime, uşor, fără să se rupă şi să iasă untul afară (la nevoie se presară acolo puțină făină). Se împătureşte în trei şi se lasă din nou să se odihnească la rece. Se repetă întinsul şi împăturitul încă de patru ori în felul arătat, lăsând aluatul să se odihnească cîte 1/4 oră după a doua oară.

După ultima împăturire și înainte de a se întrebuinţa, aluatul trebuie să se odihnească mai mult decât 1/4 oră; se lasă pe gheață până se întăreşte.

Foitajul se poate pregăti seara şi după ce s-a odihnit de 4 ori, se lasă peste noapte la rece.

A doua zi, înainte de a fi întrebuințat, el trebuie întins încă o dată şi odihnit. Pentru întrebuinţare, se întinde aluatul după nevoie, cam 1 cm grosime sau mai subțire.

Bucățile de foitaj se aşează pe tava udată cu apă rece. Se coc cam 20 min în cuptor fierbinte de la început, până ce nu mai fac spumă şi se colorează frumos, auriu.

Un comentariu la „Aluat franţuzesc – Foitaj”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *