ardei, legume, iute, chilli

Ingrediente:

  • ardei iute,
  • oțet,
  • apă de izvor,
  • sare fără iod,
  • boabe de piper,
  • 1 g dragoste.

Se aleg ardeii, se spală și se lasă la zvântat cât să nu mai fie pic de apă pe ei.

Se sterilizează borcanele în cuptorul bine încins.

Ardeii care prezintă leziuni, sunt prea curbați sau au vreun început de stricăciune se pot tăia bucăți mari sau mici – în funcție de preferința fiecăruia.

Dacă folosim ardei mai puțin iuți dar îi vrem să devină mai iuți, putem să folosim un truc punând printre ei și 2-3 ardei foarte iuți pe care i-am crestat puțin.

Dacă sunt extrem de iuți și-i vrem un pic mai puțin iuți, îi ințepăm cu un ac sau cu ceva subțire cât să nu se crape excesiv.

Se ia un borcan(indiferent de mărimea borcanului) și se pune oțetul în el până la jumătate și încă un deget, chiar două, peste.

Oțetul trebuie să treacă un pic mai mult de jumătatea borcanului, cam asta e cantitatea „după ochi” !

Eu folosesc oțetul simplu(Olympia sau Regal) și nu cel din vin pentru că nu-mi place să mi se altereze gustul ardeiului.

După ce am pus oțetul în borcan îl scoatem si-l măsurăm ca să știm cantitatea exactă de oțet.

De ce?

Pentru că e mai ușor să așezăm ardeii în borcan când borcanul este gol!

Deci, așezăm ardeii în borcan încercând să-l umplem cât mai mult, punem câteva boabe de piper(opțional), sarea, oțetul și acoperim bine totul cu apă de izvor, nu de la robinet.

Important este ca apa să nu conțină clor.

Câtă sare punem?

La un borcan de 800 g cam două linguri rase de sare grunjoasă fără iod!

Nu folosesc niciodată sare cu iod la pregătirea preparatelor la borcan pentru iarnă pentru ca-mi înmoaie legumele, nu-mi mai iasă textura aia, crocantă, mai ales la castraveți.

Se pun capacele, de preferință să fie noi, se înfiletează și se strâng bine de tot.

Nu se pune aspirină sau alți conservanți, nu este necesar!

Și atât, asta este rețeta!

Se depozitează în cămară, în beci, undeva ferit de soare și cât mai rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *