Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Aluat cu drojdie

Ingrediente:

  • 500 g făină,
  • 50 g zahăr,
  • 1 praf de sare,
  • 1 linguriţă zahăr vanilat,
  • 50 g margarină sau unt,
  • 1 ou,
  • 8 linguri de lapte,
  • 40 g drojdie

Se cerne făina într-un castron mare. Se presară deasupra zahărul, sarea şi zahărul vanilat. Se împrăştie peste ele margarina tăiată în bucăţele mici. Drojdia se desface cu laptele şi se bate împreună cu oul până se amestecă bine și acest amestec se adaugă treptat, câte puţin, la toate celelalte materiale.

Se frământă un aluat tare. Untul ce va servi la preparare se presară cu puțină făină oprită de la aluat şi se amestecă bine cu o furculiţă; apoi, cu un cuțit lat, se apasă şi se întinde să formeze un pătrat.

Aluatul şi pătratul de unt se pun împreună la rece pentru ca la prelucrare să aibă amândouă aceeaşi temperatură.

După 1-2 ore, se bate bine aluatul cu pumnul şi se lasă din nou la rece, timp de 1/2 oră.

Apoi se întinde, se aşează la mijloc pătratul de unt şi se înveleşte cu aluatul, ridicând deasupra marginile acestuia. Pachetul format se întinde cu vergeaua (sucitorul) până devine de două ori mai mare şi se împătureşte în trei.

Se lasă să se odihnească la rece. După 1/4 oră se întinde şi se împătureşte din nou în trei.

După ce a stat iarăşi 1/4 oră la rece, se întinde în grosime de 1 cm şi se taie în foaia obținută ronduri, pătrate, dreptunghiuri, se răsucesc suluri, care se împletesc, formând felurite prajituri aspectuoase, spornice, gustoase, fie uscate, fie cu diferite garnituri sau umpluturi.

Se ung cu ou bătut și se coc în cuptor fierbinte.

Dacă cuptorul nu este destul de cald, untul curge afară și prăjiturile nu cresc în timpul coptului.

Durata coptului pentru pesmeți, covrigei etc. este de 10-15 min. Prăjiturile mici umplute se coc cam 20 min.

Un comentariu la „Aluat cu drojdie lucrat la rece”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *