aluat fraged

Ingrediente:

  • 300 g făină,
  • 100 g unt sau margarină,
  • 75 g zahăr,
  • 1 praf de sare,
  • 1 ou,
  • 12 linguri lapte,
  • zahăr vanilat sau coajă rasă de la 1/2 lămâie

Materialul trebuie să fie rece. Se cerne făina pe scândura pentru aluat şi se face la mijloc o scobitură unde se pune zaharul, oul (eventual laptele), aromele şi se amestecă toate luând cu cuțitul câte puțină făină din jurul lor.

Se trage apoi toată făina. Untul rece, întărit, se taie bucăţele mici, se împrăştie peste restul materialului şi se toacă bine împreună, cu un cuțit mai mare.

Apoi, cu mâna rece, cu pumnul strâns, se fră- mântă repede şi bine.

Dacă mâinile se încălzesc, le răcim repede sub apă curgătoare şi le uscăm bine.

Când aluatul este neted şi nu se mai văd bucăţele de grăsime sau zgrunțuri de zahăr, se strânge ca o minge, se acoperă cu un şervet umed, se pune la gheaţă sau în pivniţă şi se lasă cel puţin o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *