Ingrediente:
- 1 kg cereale (amestec de 2-4 soiuri de grâu, ovăz, secară, porumb etc.),
- 2 kg mălai,
- apă,
- 1 g dragoste.
Este o băutură mai dificil de făcut, însă este foarte bună, mai ales când este foarte rece.
De asemenea, trebuie cunoscut că nu poate fi păstrată mult timp fără a-şi pierde din calități.
Cerealele se pun într-un vas umezit cu puțină apă pe fund; vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ pentru a grăbi încolţirea.
Seminţele încolțite se scot din vas şi se întind pe tăvi de tablă să se usuce, apoi se macină rezultând un malț de cca 1-1,3 kg.
Malțul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe.
Cantitatea de apă nu trebuie să fie prea mare, ci numai atât cât să se obțină o pastă consistentă care se amestecă în continuare ca să se uniformizeze.
Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe tavă, în cuptor la foc iute până capătă coajă rumenă, apoi se scot şi se lasă să se răcească, după care se rup în bucăţele care se aşază într-un vas cu capacitate de circa 10-12 litri.
Peste turte se toarnă cca 6 litri apă fiartă, apoi se lasă 2-3 zile, după care braga e bună de servit.
Aceleaşi turte mai pot fi folosite încă o dată, punându-se însă numai 4-4,5 litri de apă clocotită.
Este de preferat ca vasul să aibă o scurgere la partea inferioară, bineînţeles închisă, prin care braga să se poată scurge când este gata, prin cădere liberă.
Se poate folosi o putinică cu cep sau un butoias.
Această rețetă este preluată dintr-o foarte veche carte de bucate!