Ingrediente:
- 220 g orez,
- 3/4 – 1 l lapte,
- 70 g unt,
- 80 g zahăr,
- 1 pliculeț zahăr vanilat,
- 2 ouă,
- 1 praf de sare,
- 50 g nuci sau alune pisate
- sos caramel sau sos de fructe
Se spală orezul şi se pune împreună cu sarea în laptele clocotit, se acoperă şi se fierbe moale şi scăzut.
Se freacă untul până se face spumă, se adaugă gălbenuşurile şi zahărul, frecând mai departe.
Se amestecă compoziția cu orezul, înainte ca acesta să se fi răcit de tot.
La urmă se adaugă uşor albuşurile bătute spumă tare.
Se toarnă compoziția într-o formă unsă bine cu unt, se umple cam pe trei sferturi.
Forma se aşază în baia de apă şi împreună cu aceasta se ţine la cuptor timp de 1 oră.
Se serveşte cu sos caramel (zahăr ars) sau un sos de caise ori de zmeură, peste care se presară ncile sau alunele.