caise, retete, fructe

Ingrediente:

  • 2 kg fructe,
  • 700 g zahăr,
  • 500 ml alcool de 90°,
  • 2 linguriţe esenţă de vanilie,
  • 1 g dragoste.

Se spală fructele, se curăţă de codiţe şi se aşază întregi, cu sâmburi cu tot într-un borcan: un strat de fructe şi un strat de zahăr, precum şi esenţa de vanilie.

Se leagă cu celofan înmuiat în apă că să devină cât mai aderent și se lasă la cald (pe cât posibil la soare) 4-5 zile până când fructele încep să lase zeamă şi să se dizolve zahărul.

Din când în când se agită borcanul ca să se dizolve zahărul.

Se adaugă apoi alcoolul şi câțiva sâmburi de caise zdrobiți.

Se transferă totul într-o damigeană cu gât mai larg care se astupă etanş şi se lasă la cald (la soare) încă trei săptămâni, după care se trece prin hârtie de filtru sau prin tifon dublu şi se poate servi.

Fructele se pot conserva în continuare, punându-se deasupra un sirop din 300 g zahăr, amestecat cu 300 g alcool sau se pot servi odată cu caisata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *