Ingrediente:
- 4 mere domneşti,
- 4 ouă,
- 4 linguri pesmet cernut,
- 2 linguri făină,
- coajă rasă de lămâie sau scorțișoară
- 50 g unt sau ulei
Sosul:
- 500 ml vin alb,
- 1/2 pahar apă,
- 200 g zahăr
Se curăță merele, se dau pe o răzătoare cu găuri mai mari şi se amestecă cu gălbenuşul, pesmetul, făina şi coaja rasă de lămâie.
Se adaugă uşor albuşurile bine bătute.
Se încălzeşte în tigaie puțin unt sau ulei. Se ia din compoziție câte o lingură şi se pune în grăsimea încinsă.
Chiftelele astfel formate se prăjesc încet, până ce sunt bine rumenite pe amândouă părțile.
În acest timp se fierb într-o cratiţă vinul cu apa şi zahărul.
Înainte ca siropul să se fi îngroşat, se introduc chiftelele, aşezate uşor unele lângă altele, ca să nu se fărâme.
Se lasă să fiarbă încet, la foc mic, până ce siropul a scăzut şi s-a îngroşat ca mierea.
Dacă merele nu au fost îndeajuns de acre, se poate da gust cu puțină zeamă de lămâie.