Ingrediente:
Pentru 1 kg dovleac curățat:
- 150 g oțet de 6º,
- 2 g sare de lamâie,
- sirop
Pentru prepararea compotului de dovleac, se întrebuintează dovleacul dulce cu coaja albă-verzuie, care se folosește și la copt.
Dovleacul nu trebuie să fie prea copt. Se curăță de coajă şi de seminţe, se taie în bucăți potrivite, care se lasă peste noapte în otet de 6°.
A doua zi, bucățile se scurg și se pun la fiert într-un sirop pregătit din timp, numai cu atâta apă cât este necesară pentru a dizolva zahărul, deoarece dovleacul lasă foarte multă apă.
Se fierbe până când devine sticlos. Pentru fiecare kilogram de dovleac se adaugă câte 2 g sare de lămâie, dizolvată în cât mai puțină apă caldă.
Se aşează bucățile în borcane care se umplu cu sirop cald numai până la jumătatea lor, restul de zeamă fiind lăsată de dovleac.
Se închid apoi borcanele şi se sterilizează timp de 10-20 min.
Din compotul de dovleac se poate prepara citronat pentru diverse prăjituri şi specialităţi.
[…] păstrează ca şi celelalte dulcețuri. Zaharat ca şi dovleacul (v. reteta “Compot de dovleac“) se foloseşte la prăjituri în loc de citronat […]