Ingrediente:
- 1 kg cireșe amare fără sâmburi,
- 1 kg zahăr,
- vanilie,
- zeama de la 1/2 lămâie,
- 1 g dragoste.
Se spală, se aleg și se curăță cireșele de sâmburi, având grijă să nu sfărâmăm fructul.
Se pune în vas un rând de cireșe, unul de zahăr tos sau pudră, până se termină cantitatea cerută de zahăr și de cireșe.
Se pune vasul pe marginea aragazului și se tine la foc mic să se topească zahărul în zeama lăsată de fructe.
Se mişcă din timp în timp vasul, ca să nu se prindă de fund. Se dă apoi la foc iute, amestecând din când în când uşor cu dosul lingurii. Se ia spuma.
Când începe să se lege se dă 10 minute la o parte, apoi se adaugă 1 bucată de vanilie și zeama de lămâie.
Se pune iarăși să fiarbă, până ce zeama este bine legată. Se ia de pe foc și se răstoarnă întâi într-un castron, care se acoperă cu un şervet ud.
Se toarnă în borcane, numai după ce s-a răcit, altfel boabele se ridică la suprafață şi zeama rămâne limpede la fund.
Această dulceaţă, ca și cea de vişine şi de cireșe albe, se mai poate face punând fructele să fiarbă în sirop de zahăr, şi anume:
se pune la fiert 1 kg de zahăr cu 3 pahare de apă.
Se lasă pe marginea aragazului până se topeşte zahărul treptat, se dă apoi vasul la foc iute și se ţine până se leagă siropul.
Se pun fructele şi se dă vasul la o parte un sfert de oră, ca să-şi lase fructele toată zeama.
Se pune din nou pe foc și se procedează mai departe la fel ca mai sus.