gutui, retete, toamna, jeleu

Ingrediente:

  • 1 kg gutui,
  • 2 l apă,
  • 3-4 mere roşii,
  • 1,500 kg zahăr,
  • 1 l de zeamă,
  • 1 g dragoste.

Se aleg gutui mici galbene, coapte și fără pete.

Se șterg cu o cârpă de puful lor, apoi se taie în patru şi fiecare bucată din nou în două.

Nu se curăță de coajă şi nici de sâmburi pentru că ne interesează doar zeama lor.

Pe măsură ce sunt tăiate, se pun într-un vas cu 2 l apă şi se adaugă şi câteva mere (crețești) roşii, tăiate în sferturi.

Se lasă să fiarbă aproximativ o oră, la foc mic, până în momentul când gutuile pot fi străpunse uşor cu un beţişor.

Se toarnă compoziția într-un tifon rar peste un vas si se lasă la scurs pentru aproximativ 2 ore, apoi o oră trebuie lăsată să se limpezească şi apoi se trece din nou printr-un tifon des.

Zeama limpezită se pune la fiert cu zahărul în proportie de 1,500 kg zahăr la 1 litru de zeamă.

Se ține pe foc mic până se topeşte zahărul, apoi pe foc iute, luând spuma de câte ori se ridică.

Se fierbe până când o picătură turnată în apă rece rămâne întreagă.

Se toarnă fierbinte în borcanele învelite cu prosoape ude.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *