coacaze, fructe, peltea, blueberries, red

Ingrediente:

  • 1,5 kg coacăze,
  • 1 kg zahăr,
  • 1 g dragoste.

Zeama pentru pelteaua de coacăze se poate obține în două feluri:

1. Se spală coacăzele și se pun pe o sită să se scurgă.

Nu se desfac boabele de pe cotor.

Se îndepărtează numai cele stricate, iar restul se sfărâmă cu mâna într-un castron.

Se storc apoi câte puține odată, printr-o pânză deasă.

Drojdia rămasă se umezește cu puțină apă și se mai stoarce ca să iasă toată zeama.

Se lasă să se limpezească, se trece din nou printr-o pânză și se pune la fiert cu zahărul.

 

2. Se spală coacăzele, se desfac boabele de pe cotoare și se pun într-o cratiță cu puțină apă.

Se fierb un sfert de oră la foc foarte mic, mişcând cratița din când în când, până încep boabele să se înmoaie.

Se răstoarnă totul pe o sită de păr, deasupra unui castron, sau se trec printr-o pânză, lăsând să se scurgă încet.

Se lasă să se limpezească.

 

Zeama obținută în unul dintre felurile arătate mai sus se măsoară și se pune în cratiță în proporţie de 1 kg de zahăr la 1 litru zeamă bine limpezită.

Se ține pe marginea aragazului, amestecând, până se topeşte tot zahărul.

Se pune apoi pe foc iute și se ia spuma cu grijă, de câte ori se ridică.

Se lasă să fiarbă până se leagă ca pentru şerbet. Se încearcă dacă este gata, punând puțină peltea pe o farfurioară.

După ce s-a răcit, se desparte cu linguriţa în două, formând o cărare. Dacă nu se unește la loc, pelteaua este gata.

În acest timp se dă cratița la o parte, ca să nu mai fiarbă siropul. Când este trecută de fiert, pelteaua devine cleioasă.

Se toarnă fierbinte în borcane, având grijă să învelim borcanul cu o cârpă udă ca să nu se spargă, dacă este de sticlă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *