Ingrediente:
- 200 g făină,
- 1 praf de sare,
- 1 virf de cuțit praf de amoniac,
- 100 g unt sau margarină,
- 1 ou mic,
- chimen
Se prepară din aluat fraged sărat. Acesta se lucrează la fel ca şi aluatul fraged dulce. Se prepară cu praf de amoniac în loc de praf de copt.
Zahărul se înlocuieşte cu puţină sare. Se cerne făina împreună cu praful de amoniac.
Untul sau margarina rece, bine întărit, se taie în bucăţele cât mai mici şi se împrăştie peste făină.
Se face la mijloc o adâncitură unde se pune oul puțin bătut cu furculiţa.
Se toacă şi se amestecă cu cuțitul totul împreună; se frământă repede aluatul cu mâna rece (nu pumnul strîns).
Apoi aluatul se face minge, se acoperă cu un şervet umed şi se lasă să stea cel puţin două ore la rece.
Se poate prepara şi cu o seară înainte. Se întinde foaie de 1/2 cm grosime, se taie batoane late de 1 cm şi lungi de 5-6 cm, se ung cu ou şi se presară cu chimen.
Se aşează în tava unsă cu unt și se coc la foc potrivit.