Ingrediente:
- 250 grame frunze de leurdă,
- 100 grame sâmburi de nuci,
- 80 grame parmezan,
- 120 ml ulei de măsline,
- zeama de la 1/2 lămâie,
- sare,
- piper
Se spală frunzele de leurdă și se scurg bine de apă.
Se pun toate ingredientele într-un blender și se mixează până când se obține o pastă consistentă.
Pentru un gust mai domol de usturoi se poate adaugă o legătură de pătrunjel verde în ingredientele mixate!
Pasta se așază într-un borcan peste care se toarnă puțin ulei deasupra, formând o peliculă protectoare.
Această pastă se poate păstra la frigider până la o săptămână sau se porționează și se ține la congelator în pungi vidate chiar și până la 3 luni.
Ce se poate face cu acest sos de leurdă:
Se amestecă o lingură de pastă de leurdă cu 100 g iaurt gras și se obține un sos delicios pentru diferite preparate: carne la grătar, cartofi copti la cuptor.
O lingură de sos de leurdă se amestecă bine cu 80 g de unt ușor topit care se întinde pe felii de pâine prăjită sau bruschete.
Cu o lingură de sos de leurdă se pot face niște paste delicioase, sau se poate pune direct în orezul fiert, se poate întinde pe pâine sau lipie caldă.