Tartă cu căpşuni

Ingrediente:

  •  125 g făină,
  • 90 g unt,
  • 1 gălbenuş,
  • 1 lingură apă rece,
  • 1 linguriţă rasă zahăr pisat,
  • 1 praf de sare,
  • căpşuni sau alte fructe

Untul rece se taie în bucăţele mici. Cu un cuțit se amestecă bine întâi untul cu făina, apoi cu restul de materiale.

Se face un aluat frământat foarte repede, cu mâna rece, ca să nu se topească untul. Se lasă două ore la rece.

Se aşează în tava rotundă cu margine joasă, un fund din aluat gros de 1/2 cm. La margine se unge acest fund cu albuş sau cu apă şi se aşează deasupra un sul de cocă, sau se întinde coca în tavă, cu dosul unei linguri de lemn sau cu degetul mare, ca să formeze o margine ridicată (2 +1/2 cm).

Se înțeapă coca la fund, ca să iasă aerul şi să nu facă băşici în timp ce se coace.

După ce s-a copt şi s-a răcit, se umple tarta cu fructe crude, căpşuni, caise, struguri etc. care se acoperă cu un sirop de zahăr bine legat sau cu un jeleu potrivit.

Tartele se pot umple şi cu compot sterilizat a cărui zeamă se îngroaşă cu gelatină.

Se pun fructele din compot scurse bine, iar zeama se îngroaşă pe foc, cu zahăr, ca un jeleu, şi se toarnă la urmă peste fructe.

(La 1/4 litri zeamă de compot se adaugă cinci foi de gelatină, desfăcute în puțină apă fierbinte).

Tartă cu căpşuni,fructe,dulciuri,prajituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *