agrise, Ribes uva-crispa

Ingrediente:

  • 750 g agrișe necoapte
  • 185 g zahăr,
  • 1/2 pahar vin,
  • coajă de lămâie,
  • 60 g unt,
  • 5 gălbenușuri,
  • 60 g zahăr,
  • 150 g nuci,
  • 60 g pesmet,
  • 6 albuşuri
Glazura:
  • 125 g zahăr pudră,
  • 1 albuş,
  • zeama unei lămâi mari sau 1 lingură esență de rom

Agrişele se pun într-un vas şi se lasă să dea un clocot cu apă cât să le acopere.

Se scurg și se fierb moi cu zahărul, vinul şi coaja de lămâie. Se scurg din nou pe o sită.

Untul se freacă spumă, se amestecă cu gălbenuşurile frecate cu zahărul. Se adaugă nucile râşnite şi pesmetul.

Agrişele se amestecă uşor în această compoziţie. La urmă se amestecă cu albuşurile spumă.

În forma pregătită din timp, se coace tortul la căldură potrivită. După ce s-a răcit, se acoperă cu glazura de lămâie sau de rom.

Glazura: se freacă zahărul cu zeama de lămâie sau romul şi cu albuşul bătut spumă, adăugat treptat cu linguriţa, frecând mereu până amestecul se albeşte.

Se toarnă pe tortul bine răcit şi se lasă să se usuce încet (fără cuptor).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *