Ingrediente:
- 130 g zahăr,
- 5 ouă,
- 80 g făină,
- unt pentru uns forma
Crema:
- 150 g zahăr,
- vanilie,
- /3 pahar esență de cafea,
- 4 ouă întregi,
- 1 linguriţă făină,
- 2 linguri cacao sau batoane ciocolată,
- 240 g unt
Glazura:
- 3 linguri zahăr
Se freacă gălbenuşurile 1/2 oră cu zahărul vanilat. Se amestecă bine cu făina. Se adaugă uşor albuşurile bătute spumă.
Pe un fund de formă de tort, uns cu unt, și presărat cu făină, se coc din această compoziţie, pe rând, 7-9 foi (după mărimea lor).
Pentru fiecare foaie se toarnă, ca pentru clătite, un strat gros ca muchia unui cuţit. Se coc la cuptor fierbinte.
Foile se iau jos fierbinţi cu cuţitul şi se pun pe o planşetă presărată cu făină. Ca să nu se lipească, se pudrează şi foaia peste care se aşează următoarea.
Foaia care va fi acoperită cu zahăr ars se aşează pe planşeta unsă cu unt. Se netezeşte şi se îndreaptă împrejur cu cuțitul.
Într-o tigaie de metal se topesc trei linguri de zahăr şi se rumenesc puţin. Se toarnă peste foaia de doboş şi se netezeşte cu un cuțit fierbinte.
Se repetă operaţia de 2-3 ori și de fiecare dată se fac uşor semne, cu cuțitul trecut prin unt, pe locurile unde va fi tăiat tortul. La urmă se mai trece o dată cu cuțitul cald peste locurile crestate pe glazură, pentru a o pătrunde ca să nu se spargă la tăiat.
Cremă:
Se topeşte zahărul în esenţa de cafea şi cu telul se bat bine cu ouăle întregi, puse pe rând și o linguriţă rasă de făină.
Vasul cu această compoziție se aşează în alt vas mai mare, cu apă clocotindă. Se bate pe foc până ce începe să se îngroașe. Se lasă să se răcorească puţin.
Se amestecă cu cacaua frecată cu puţin lapte sau cu ciocolată bine topită la marginea maşinii, cu două linguri de apă fierbinte.
Se freacă untul spumă. Se amestecă cu crema răcită şi se pune între foile de tort. Deasupra se aşează foaia acoperită cu zahărul ars.