Ingrediente :
- 20-30 bucăți varză,
- 2 rădăcini de hrean,
- 100 g boabe de porumb,
- 3-4 mere,
- 2 gutui,
- mărar uscat,
- sare (35 g la litrul de apă),
- 1 g dragoste.
Butoiul în care se va pune varza se curăţă bine şi se zvântă.
Verzele se aleg potrivite ca mărime, de preferință cât mai mici, îndesate şi cu foile din afară gălbui şi răsucite.
Se curăţă foile exterioare şi cotorul se scoate sau se crestează prin două tăieturi care se întretaie.
Se spală şi se pun în butoi una lângă alta, cu cotorul în sus, căutând să rămână spaţiu cât mai mic între verze.
Unele se pot pune chiar tăiate în jumătăţi. Se presară printre ele feliuţe de hrean, mere, gutui şi mărar uscat.
Se lasă 2-3 zile pentru ca varza să se lase.
Se completează locul făcut, se presară boabe de porumb, mărar şi felii de hrean şi se toarnă saramura făcută din apă şi sare.
Aceasta scade în 2-3 zile şi trebuie completată cu altă saramură.
În primele săptămâni saramura se pritocește de câte trei ori pe săptămână până se murează varza.
Dacă butoiul are canea, se scurge zeama, se vântură şi se pune la loc.
Dacă este butoi din plastic, se poate introduce o ţeavă în butoi, prin care să se sufle aer.
Se poate pritoci de asemenea, apucând butoiul de o toartă şi scuturându-l cu putere sau, dacă este bine închis, rostogolindu-l.
E bine ca peste varză să se pună un grătar sau un fund de lemn care să preseze varza în butoi.