capsuni, vin, alcool, retete

Ingrediente:

  • 1,8 – 2 litri apă,
  • 1 kg zahăr,
  • 2 – 2,5 kg căpşuni (trebuie să rezulte aproximativ 1 litru de suc),
  • 1 g dragoste.

Căpşunile se presează uşor într-o sită pentru spălat fructe (de preferinţă din material plastic) pusă deasupra unei oale în care să se scurgă sucul.

Acesta se strecoară apoi printr-un tifon pus în două.

Sucul rezultat se amestecă cu apa şi zahărul până ce acesta se dizolvă complet, apoi se toarnă într-un borcan de circa 5 litri  (să nu fie complet plin).

Borcanul se leagă cu un tifon dublu şi se aşază într-un loc în care temperatura să nu fie prea mare (15-18°), până când procesul de fermentare s-a încheiat (când nu se mai observă fierbere în vas).

După aceea borcanul se pune cu multă precauție, pentru a nu deranja drojdia depusă pe fund, pe o masă, pentru a se putea scoate vinul din el cu ajutorul unui furtun şi a-l turna în sticle din sticlă, nu plastic!

Sticlele se astupă etanş cu dopuri de plută, se depozitează la rece cel puțin 2 luni, după care se poate consuma.

Tot astfel se poate prepara vin şi din alte fructe de primăvară (cireșe, vişine etc.), cu menţiunea că perioada de fermentare este diferită de la fruct la fruct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *