(Cantitate pentru 10 porții )
Ingrediente:
- 1 kg foi de viță proaspete sau 500 g conservate
- 200 ml ulei,
- 300 g ceapă,
- 250 g orez,
- 50 g făină,
- 2 ouă,
- 1 l borș,
- 200 g iaurt,
- 50 g mărar verde,
- 20 g sare,
- 2 g piper
Ceapa se toacă mărunt. Foile de viţă conservate se ţin în apă rece circa 2 ore, pentru desărare.
Dacă se folosesc foi de viță proaspete, se taie codițele și se opăresc.
Mărarul verde se toacă mărunt. Borşul se fierbe și se strecoară.
Se spală orezul.
Ceapa se înăbuşă în 100 ml ulei şi circa 100 ml de apă. Se adaugă sare, orez și 150 ml de apă și se continuă înăbuşirea.
După ce se răcește, se adaugă ouăle, mărar verde, piper, sare și se amestecă pentru omogenizare.
Se umplu foile de viță, se rulează introducându-se marginile în interior, apoi se așază sarmalele în cratiță, se toarnă borșul și se fierb acoperite circa 40 de minute.
Separat, se dizolvă făina în 100 ml de apă, se adaugă restul de ulei şi se toarnă deasupra sarmalelor.
Se continuă fierberea circa 45 de minute, într-un vas acoperit cu capac, și se introduc la cuptor pentru câteva minute.
Preparatul se servește cald, cu iaurt deasupra.