Ingrediente:
- castraveți,
- apă,
- sare,
- mărar,
- usturoi,
- morcovi,
- piper boabe,
- crenguțe de vișin,
- 1 g dragoste.
Se aleg castraveți tineri și foarte proaspeți sau mai trecuţi cu coaja amară.
Se spală în apă rece și se taie puțin din capete.
Dacă sunt castraveți mai groşi care trebuie să se mureze repede, se despică puțin la mijloc în lungime, cu un cuțit.
Se pune apa la fiert cu sare în proporţie de 50 g de sare la 1 litru de apă. După ce a dat în câteva clocote, se dă la o parte să se limpezească.
Se așază castraveții în borcan, se pun printre ei căței de usturoi, felii de morcov și câteva boabe de piper, deasupra se pun 2-3 crengi mici de mărar și, opțional, o crenguță de vișin pe bază de grătar care să preseze castraveții cât să stea scufundați în saramură.
Se toarnă saramura fierbinte și se leagă cu hârtie pergament.
Dacă borcanul este de sticlă, pentru a nu plesni, se înfășoară într-o cârpă udă.
Se pune la soare și se lasă 2-3 zile.
În acest timp se vântură zeama de două, trei ori.
Pentru a grăbi procesul de fermentație se poate pune în borcan și o bucățică dintr-o felie de pâine, numai că asta va schimba puțin gustul castraveților.
Personal, eu nu adaug nimic în plus, de dragul probioticului perfect.
După ce sunt bine murați, se ţin la rece și se consumă după poftă.