Ingrediente:
- 1 kg făină,
- 150 g unt,
- 50 gunt pentru uns,
- 1/2 l lapte,
- 6 gălbenuşuri de ou,
- drojdie,
- sare,
- 100 g nuci pisate(alune, fistic),
- 1 g dragoste.
Drojdia se dizolvă în laptele foarte puţin călduţ.
Împreună cu ingredientele de mai sus puse în castron se frământă foarte bine cu grijă ca untul să fie adăugat topit şi călduț.
Acest aluat bine frământat se împarte în atâtea grămăjoare rotunde, câți tulnici(kurtoși) dorim să coacem.
Se pun pe un fund de lemn(scândura de tăiței), se acoperă cu un şervet și se lasă să dospească.
Fiecare grămăjoară se întinde pe planşeta înfăinată, cu ajutorul vergelei, în fâşii cu lăţimea de 2 cm şi grosimea 1/4 cm.
Fâşiile de aluat se ung cu puţin unt topit.
Se rulează pe un sul de lemn uns cu unt (în felul rulourilor din aluat franţuzesc ce se umplu cu frișcă).
Deasupra se mai unge uşor cu puţin unt. Se presară cu nucă tocată mărunt (alune, fistic) şi se coace învârtind sulul deasupra unui jăratec.
Sulul de lemn trebuie să aibă un diametru de 8-10 cm, prevăzut la un capăt cu un cui de fier în lungime de 6- 8 cm, iar la celălalt capăt un mâner mai lung de fier îmbrăcat spre vârf cu o bucată uşoară din lemn.
Uneori acest aluat nu se coace deasupra jăratecului ci în cuptor.
În acest caz, sulurile de lemn nu sînt prevăzute cu mâner și cui de fier. Aluatul se întinde pe aceste suluri unse cu puţin unt.
Aluatul se poate întinde și pe sticlă de sticlă și se dă la cuptor la foc potrivit.
Deasupra se presară cu zahăr şi nucă pisată(alune, fistic).
Se aşază în tava unsă şi se coace la foc potrivit.