Ștrudel

Ingrediente:

  • 350 g făină,
  • 1 ou sau albuş,
  • 1 praf de sare,
  • 1 lingură ulei,
  • 1 linguriță oțet,
  • apă călduţă

Se cerne pe planşetă făină de bună calitate. Se face un cuib în care se pun oul bătut puţin cu sarea, uleiul, otetul şi apă călduţă câtă se cere.

Se amestecă toate acestea cu făina și se lucrează bine de tot, cu mâna, un aluat moale, care la început se lipeşte de mână şi de scândură.

Când aluatul începe să se desprindă uşor, se pune pe un colţ de planşetă presărat cu făină, se curăţă mâinile, se presară din când în când cu făină şi se bate aluatul de planşetă până ce devine lucios și face băşici.

Apoi aluatul se strânge minge, se unge cu ulei sau cu apă. Se acoperă cu o cratiță deasupra căreia se aşează o oală cu apa fierbinte și se lasă astfel să se odihnească 1/2 oră.

Se aşterne o pânză pe o masă mai mare, se presară cu făină. Aluatul se întinde puțin cu sucitorul, se aşează la mijloc pe pânză şi se întinde mai departe cu amândouă mâinile încet, de jur împrejurul mesei.

Foaia se întinde săltând-o uşor pe partea exterioară a mâinilor, până este străvezie și subțire de tot, ca o foiță de ţigară.

Dacă lucrează o singură persoană se pune sucitorul pe aluat, ca să-l țină să nu alunece. Dacă lucrează două persoane, foaia se întinde repede şi bine amândouă bagă mâinile presărate cu făină sub aluatul întins puțin şi încet, saltă și trag uşor foaia, până ce este destul de subțire la mijloc.

Se lasă atunci jos foaia pe pânză, să atârne de pe masă și cu degetele se mai întinde uşor de jur împrejurul mesei. Marginea rămasă mai groasă se taie jos.

Foaia se lasă să se zvânte puțin (prea uscată se fărâmă). Se stropeşte apoi cu unt topit, se presară subțire și se aşează deasupra umplutura pregătită după feluritele rețete.

Se întorc ca de 2-3 degete marginile foii, ca să nu curgă afară umplutura. Cu amândouă mânile se ridică uşor în sus pânza, aşa încât foaia umplută să se răsucească nu prea strâns, în formă de ștrudel.

Ștrudelul se coace, fie răsucit în formă de melc aşezat în tavă rotundă bine unsă, fie în bucăți lungi cât tava de plăcintă. In acest caz, capetele bucăților se apasă uşor cu coada unei linguri de lemn înmuiată în făină (ca să nu curgă umplutura).

Ștrudelul se unge cu ou bătut sau cu unt topit și se coace la foc bun, până este rumen-auriu. Durata depinde de felul umpluturii.

Dacă ștrudelul se coace răsucit ca un melc în tavă rotundă, se poate turna peste el 1/2 pahar de lapte; el va fi astfel mult mai zemos, dar timpul de coacere se mai prelungeşte.

În locul unui ștrudel mare, se pot coace câteva mai mici, ceea ce scurtează timpul de coacere.

După copt, ștrudelul se taie pieziş în bucăți, se aşează pe farfurie şi se cerne deasupra, din belşug, zahăr vanilat.

Sfaturi şi Secrete:

Adevăratul aluat de ștrudel se prepară din făină, apă călduţă, sare şi ulei sau unt, uneori şi ou.

Ştrudelul se poate prepara şi din aluat obişnuit, cu praf de copt, din foitaj, din aluat cu drojdie, din aluat de caimac etc.

Aluatul de ştrudel trebuie să fie omogen şi elastic, pentru a se întinde ușor. În acest scop produsele necesare se ţin la cald înainte de a le prelucra, iar aluatul trebuie, de asemenea, să stea la cald în timp ce se odihneşte.

O linguriţă de oțet adăugat măreşte elasticitatea aluatului.

Pentru a nu se usca la suprafaţă, înainte de a fi pus la cald, aluatul se unge cu ulei sau cu apă.

Ștrudelul se umple de obicei cu brânză, mere, nuci, dar se poate prepara şi din alte fructe sau legume, carne etc.

2 comentarii la „Aluat de ștrudel”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *