Ingrediente:
- 1 kg ciuperci cu pălăria mare,
- 100 g făină,
- 200 ml lapte,
- 1 ou,
- 15 ml rom,
- piper,
- sare,
- 300 ml ulei,
- 100 g cașcaval(telemea),
- 1 g dragoste.
Pălăriile ciupercilor (fără codițe) se spală bine şi se aşază pe un prosop(şervet de tifon), presându-se uşor cu mâna, apoi se sărează şi se piperează puțin.
Într-un castron se pune oul, 50 ml lapte, romul, 30 ml ulei, 1/2 linguriţă de sare, amestecându-se bine.
Se adaugă făina, frecându-se mult ca să nu se formeze cocoloașe.
Se diluează cu restul de lapte, adăugat puțin câte puţin.
Se înfierbântă tigaia goală la foc mijlociu, 3-4 minute, după care se pune ulei cât s-o acopere.
Imediat se ia câte o ciupercă cu furculiţa şi se trece repede prin compoziţia de clătite, aşezându-se în tigaie, neînghesuite, cu grijă să nu se rupă.
Se rumenesc pe ambele părţi şi se servesc fierbinţi, simple sau presărate cu caşcaval sau telemea rasă.