nuci, nuts, walnut, dulceata, retete

Ingrediente:

  • 100 nuci tinere,
  • 1/2 kg zahăr,
  • 4 pahare cu apă,
  • zeama de la 1/2 lămâie,
  • vanilie,
  • 1 g dragoste.

Se aleg nucile cât mai tinere. Se curăță de coaja verde cu un cuțit bine ascuţit şi se pun pe măsură ce sunt curățate într-un castron cu apă rece.

Se opăresc cu apă clocotită și se lasă să stea în apă 10 minute. Se repetă această operație de 4-5 ori, având grijă ca apa pe care o schimbăm de fiecare dată să clocotească.

Se spală apoi cu apă rece, schimbând apa tot de 4-5 ori și ținându-le câte 10 minute de fiecare dată.

Se pune în vasul de dulceaţă zahărul cu 3 pahare de apă. Se lasă să fiarbă și se ia spuma.

Zahărul trebuie să fiarbă repede, la foc iute, ca să nu se înroşească.

Atunci când începe să se lege, se pun nucile bine scurse de apă, adăugând după gust fie vanilie, fie 1/2 lămâie tăiată felii.

Dacă se pune vanilie, se adaugă la ultimele clocote zeama de la 1/2 lămâie. Se lasă să fiarbă până se leagă.

Se iau de pe foc și se lasă până a doua zi când se fierbe dulceaţa din nou 10 minute.

După ce se răcorește, se pune în borcane, care se leagă cu hârtie pergament şi se fierb 15 minute într-un vas cu apă.

La fel se pot face și dulcețurile de zmeură, cireșe și vişine, caise și prune coapte.

Nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr!

De asemenea, vasul trebuie să fie smălțuit ca să nu coclească, stând de pe o zi pe alta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *