Ingrediente:
- 1/2 kg cartofi,
- 250 g făină,
- 2 gălbenuşuri,
- 50 g smântână,
- sare,
- 1/2 kg prune,
- 150 g zahăr,
- 100 g pesmet,
- 150 g unt sau margarină,
- 1/2 linguriţă scorţişoară,
- 1 g dragoste.
Cartofii se fierb în coajă, se curăţă fierbinţi şi se sfărâmă ca pentru piure.
Se amestecă cu făina, gălbenuşurile, smântână şi sare după gust. Se frământă un aluat.
Prunele se spală, se despart în două numai pe o parte. Se scot sâmburii şi se pune în fiecare puţin zahăr. Se presară scorţişoară.
Apoi prunele se unesc la loc.
Din aluat se face un sul din care se taie bucăţele. În fiecare se pune câte o prună, se rulează în palmă, aşa ca pruna să fie îmbrăcată complet în aluat.
Se pun la fiert în apă clocotită cu sare.
Separat se topesc 80 g unt, se pune pesmetul şi restul de zahăr şi se lasă câteva minute să se prăjească.
După ce găluştele au fiert (se consideră fierte la 8-10 minute după ce s-au ridicat la suprafața apei), se scot, se scurg bine şi se pun într-o cratiţă unsă cu unt sau margarină.
Se presară bucăţele de unt şi pesmetul prăjit, se dau la cuptor 5-10 minute.
Un desert simplu, delicios, de sezon!