Ingrediente:
- mere,
- zahăr,
- 1 g dragoste.
Din 3 kg de mere spălate, curățate de coji, fără seminţe, trecute prin aparatul de stors rezultă aproximativ 1 litru suc de mere.
Pentru fiecare litru de suc obținut și strecurat prin tifon dublu se folosesc 180 g zahăr.
Sucul se amestecă cu zahărul până la dizolvarea acestuia.
Lichidul obținut se toarnă în vase astfel ca nivelul acestuia să fie cu 10-15 cm mai jos decât gurile vaselor care se acoperă cu tifon dublu.
Vasele se depozitează într-un loc cu temperatură moderată şi se lasă să fermenteze circa două săptămâni, în care timp se amestecă din când în când.
Apoi lichidul se mută în damigene cu ajutorul furtunului, pentru a nu se deranja drojdia depusă pe fund.
Damigenele se astupă cât mai etanş şi se păstrează nemişcate cel puţin două luni la aceeaşi temperatură moderată.
Se repetă operația de transfer, de data aceasta din damigene în sticle, cu aceeaşi atenție de a nu deranja zaţul care s-a mai depus pe fund.
Sticlele se astupă etanş şi se păstrează la rece încă 2-3 luni, după care vinul se poate servi.