cozonac pufos

 

Care este cel mai bun cozonac pe care tu, vreodată, l-ai mâncat sau ce amintiri te leagă de acest minunat preparat?

Îmi amintesc cu mult drag și cu o oarecare mândrie în piept de povestirile bunicii din partea tatălui care ne povestea cum că străbunica era tare pricepută în a face cozonacul cel mai bun.

cozonac pufos
Cozonac Pufos de Casa

Până când si preotul satului se ruga de ea întotdeauna să-i facă mâncarea și cozonacii de sărbători, asta însemnând o mare onoare și un mare respect pentru o așa maestră în ale gătitului.

Tare mult mi-aș fi dorit să cunosc gustul cozonacului făcut de ea și sigur că dacă s-ar fi inventat mașina timpului, m-aș fi dus până la ea ca să văd cu ochii mei cum îl pregătește și să gust din minunăția aia de cozonac „a la Solomia.”

Tradiționalul cozonac cu nucă, cu brânză sau cozonac cu prune, astea sunt felurile mele preferate însă nu și cozonacul cu rahat.

Cozonac
Cozonac

Nu știu de ce nu-mi place rahatul, renumitul desert al turcilor care a tot încercat să ne cucerească odat cu invazia făcută de turci. Poate că și din cauza istoriei românilor , cumva s-a transmis mesajul din conștiința colectivă subconștientului meu că ceva „nu miroase a bine” cu rahatu` ăsta.

Când mă gândesc la cuvântul „rahat” mai mereu îl asociez cu forma negativă a semanticii.

Epigramă

„Sărbătoarea, la români,
E același cozonac
Dar cu mai puțină nucă
Și mai mult…rahat!”

Uite și o epigramă scrisă de mine acum câțiva ani în care îmi declar pe față și pe dos sensul cuvântului „rahat” !

Și ca să nu închei articolul într-un mod dizgrațios, chiar vreau să vă pun imaginația la un pic de treabă și să vă gândiți bine la cum ar da mai frumos pe masa de Crăciun: un cozonac împletit și pufos sau un cozonac rotund, un cozonac cu cacao și nucă sau un cozonac simplu și gustos, un cozonac cu stafide și ciocolată sau un cozonac ca altă dată?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *