Secrete și sfaturi utile despre cum se face o glazură!
Cel mai des întrebuințate sunt glazurile preparate cu apă sau suc de fructe.
Acestea se pot face uşor şi repede, din zahăr pudră, frecat cu apă sau cu suc de fructe, până se îngroaşă după nevoie (mai subţiri sau mai consistente).
Se freacă cu o lingură de lemn, deoarece lingurile de metal alterează culoarea glazurilor. Se prepară într-un vas mic şi adânc.
În loc de apă, se poate folosi sirop de zahăr fiert şi limpezit ca pentru dulceaţă.
Pentru torturi şi prăjituri, glazurile care se ung cu cuțitul trebuie să fie mai îngroşate, ca o cremă; dimpotrivă, glazurile care se ung cu pensula, pe prăjituri mici etc., trebuie să fie mai subţiri.
Glazurile preparate cu apă se aromatizează cu diferite adaosuri: rom, lichior, lămâie, portocale, esenţă de cafea etc.
Glazurile se colorează diferit cu sucuri de fructe, cu zeamă de sfeclă roşie, spanac, cacao, cafea, zahăr ars etc.
Adaosul de albuş sau unt (margarină) dă luciu glazurilor.
Tot astfel, dacă prăjiturile, înainte de a fi glasate, se ung foarte subțire cu marmeladă fierbinte sau cu jeleu topit.
Pentru prăjituri mici, preparate din 250 g făină, este suficientă o glazură preparată din 100 g zahăr.
Pentru tort trebuie, după mărime, o glazură din 150-200 g zahăr pudră.
Pentru ca glazura să fie curată, netedă, se înlătură întâi (cu o pensulă moale sau cu o pană) toate fărâmiturile de pe prăjitură, apoi se glasează turnând glazura moale la mijlocul tortului.
Acesta se apleacă repede în toate direcțiile, pentru a face glazura să curgă şi să acopere tortul peste tot.
Cu un cuțit trecut prin apă fierbinte şi scuturat, se glasează tortul şi împrejur.
Prăjiturile mai mici se glasează înmuindu-le suprafața în glazură sau se ung cu o pensulă de grosimea unui deget. Se aşează pe o sită să se scurgă şi se usucă.
Toate glazurile trebuie uscate repede (1-2 min) pentru a căpăta luciu frumos.
Cuptorul să nu fie prea rece.
[…] de unt măreşte luciul glazurii, dar acest luciu dispare mai curând decât la glazurile fără unt (a doua sau a treia […]