Ingrediente:
- 2-3 cepe mari,
- 1 ou,
- 3-4 linguri cu lapte,
- 1/2 cană făină
- 1 cană de pesmet,
- 1 cană de ulei,
- apă,
- sare,
- piper,
- 1 g dragoste.
Se curăță ceapa și se taie sub formă de inele de aproximativ 1 cm grosime.
Se sărează puțin, apoi se pun într-un vas acoperit și se dau la congelator pentru 1 oră. Asta pentru ca ceapa să nu rămână prea tare în interiorul crustei.
Separat, în alt vas, se pune oul bătut cu puțină sare și piper, laptele, puțină apă și făină.Toate se amestecă foarte bine ca să nu rămână cocoloașe de făină.
Consistența acestui amestec nu trebuie să fie nici prea tare și nici prea curgătoare, să se asemene cu o ciulama.
Se scot inelele de ceapă de la congelator, se tăvălesc puțin prin făină, apoi se trec prin amestecul de mai sus, se scurg și se dau prin pesmet.
Aici e nevoie de mai multă răbdare deoarece pesmetul nu se prinde uniform de inel și necesită mai multă atenție la modelare pentru a rezulta un inel perfect acoperit de crustă.
Se prăjesc inelele în uleiul deja încins timp de 3-4 minute și se scot pe șervețele de hârtie pentru ca să se scurgă excesul de ulei.
Se pot servi ca și garnitură la orice fel de mâncare sau simplu, alături de un sos de usturoi.
Numele acestei rețete este inventat de mine, deci și prin urmare: „Inele de calamar oltenesc” e cu drept de autor!