mucenici, oltenesti, traditionale, martie

 Ingrediente:

  • 600 g făină
  • 8 g drojdie uscată(1 pliculeț)
  • 80 ml ulei
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 250 ml lapte sau apă
  • 1 vârf cuțit sare
  • esență sau coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru sirop:
  • 8-9 linguri de miere
  • 150 g nuci măcinate

Într-un castron se pun câteva linguri de făină care se amestecă cu drojdia uscată, apoi se pune și o ceașcă cu apă(lapte) călduță(să nu fie fierbinte pentru că stopează creșterea aluatului) și se amestecă bine până se formează o pastă omogenă.

Acest conținut se lasă aproximativ 10-15 minute la crescut până își dublează volumul.

Separat, în alt vas mai larg, se pune mai mult de jumătate din cantitatea de făină care se amestecă cu sarea, zahărul, uleiul, esența(coaja rasă de lămâie), restul de apă(lapte) și ouăle puțin bătute, apoi conținutul crescut și se amestecă totul cu o lingură de lemn până când s-a omogenizat bine.

Se adaugă treptat și restul de făină și se frământă cu mâna până când aluatul nu se mai lipește de mâini.

Destul de probabil să mai fie nevoie de puțină făină în plus.

Se lasă aluatul la crescut(dospit) pentru aproximativ 1 oră. Creșterea aluatului depinde foarte mult și de temperatura camerei, cu cât e mai cald cu atât va crește mai rapid.

După ce și-a dublat volumul, aluatul se împarte în jumătate, apoi fiecare jumătate se mai împarte în două și se mai repetă încă o dată până când rezultă 8 bucăți egale.

Aceste bucăți se rulează formându-se suluri cât mai lungi pe care le modelăm sub forma unui infinit sau a unui 8.

Se pun pe hârtia de copt în tavă, se acoperă cu un prosop sau folie alimentară și se mai așteaptă aproximativ 20 de minute înainte de a se da la cuptor.

Se coc la foc potrivit pentru 20-30 de minute.

După ce sunt gata și se scot din cuptor, se însiropează cu mierea puțin încălzită și se presară nuca deasupra.

 

Un comentariu la „Mucenici Oltenești”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *