budincă

Compozițiile pentru budinci trebuie să fie bine frecate, pentru a fi spumoase şi uşoare.

Albușurile, de la ouă foarte proaspete, se bat spumă tare în ultimul moment, pentru a nu lăsa să aştepte amestecul bătut pentru budincă.

De îndată ce au fost amestecate uşor în compoziție, aceasta se toarnă imediat în forma pregătită.

Exceptând pe cele cu drojdie, budincile se pun imediat la fiert, în apă clocotindă, sau se coc în cuptor uneori împreună cu baia de apă în care a fost aşezată budinca.

Forma nu se umple decât 3/4 cu compoziție. Formele cu capac pentru budinci fierte se închid bine şi se aşează în apa clocotindă în aşa fel, ca apa să nu ajungă până la capac în timpul fierberii şi să pătrundă la budincă, deoarece aceasta nu ar mai creşte.

Totodată, la fundul oalei cu apă se pune o placă de gresie, faianță etc. pe care se aşează budinca.

Astfel, dacă se întâmplă ca apa să se evapore cu totul, budinca în forma ei subțire nu se arde la fund.

Apa care înconjoară budinca trebuie să fiarbă tot timpul deopotrivă; se pregăteşte la îndemână apa clocotită care se adaugă pentru a înlocui pe cea evaporată. Se toarnă încet, cu un ibric cu cioc, la marginea vasului, fără a-l mişca, pentru ca budinca să nu cadă.

Fierberea budincilor în pânză.

Dacă lipsește forma specială, budinca se fierbe într-o pânză opărită şi bine stoarsă.

Locul pe care se aşează budinca se unge cu unt şi se presară cu făină.

După ce s-a turnat compoziția, pânza se strânge și se leagă cu o sfoară curată.

Se lasă însă pânza mai largă pentru ca budinca să aibă loc să crească pufoasă (să nu rămână îndesată).

Budinca astfel legată în pânză se atârnă de coada lungă a unei linguri de lemn, aşezată deasupra vasului cu apă, în aşa fel ca budinca să nu atingă fundul vasului.

Apa trebuie să fiarbă neîntrerupt.

După timpul de fierbere (cam 1 oră) budinca se răstoarnă pe o farfurie bine încălzită şi se servește fierbinte cu un sos dulce sau compot etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *