Fasole bătută acoperită cu ceapă caramelizatăFasole bătută acoperită cu ceapă caramelizată

Cum se face că papilele gustative ale mioriticului român se lasă mereu vrăjite de „mâncarea săracului” din bucătăria celorlalte popoare vecine sau chiar de la mai mari îndepărtări !

Cu toții iubim cartofii prăjiți, daaa!!!

De prin anul 1600, de când europenii au adus cartoful din America, ne tot potolește atât foamea cât și cele mai poftite pofte. Bine, la români a ajuns ceva mai târziu, după 1769 dar ce mai contează când, noi să fim sănătoși !

Vă place pizza ?!

Da, cum să nu, că pita noastră cea de toate zilele e prea seacă! Pizza – un fel de pită spoită cu sos de roșii, uleiuri, ierburi și brânzeturi coaptă în cuptor a venit de prin Italia unde, culmea, era denumită ca și „mâncare a săracului”.

Dar fasolea?!

Prin întreaga istorie a omenirii, de la greci și până la egipteni, fasolea a trecut și a rămas ca un aliment ieftin și o cale sănătoasă de a include elemente nutritive în alimentația zilnică.

Cum, necum dar iată că nu de multă vreme ne-am procopsit cu un fel de mâncare zis și tradițional românesc de 1 decembrie: Fasole cu ciolan afumat sau Fasole cu cârnați !

Și pentru că mulți români sunt credincioși, iar conform religiei nu au cum să mănânce mâncăruri de dulce când se află in postul Crăciunului, eu am ales sa gătesc: Fasole Bătută acoperită cu Ceapă caramelizată sau Fasole Bătută atinsă cu Zacuscă

Fasole bătută acoperită cu ceapă caramelizată
Fasole bătută acoperită cu ceapă caramelizată

După cum se vede și în imaginea de mai sus, am ales să aduc un pic de bucurie sărmanelor boabe de fasole prin alăturarea sau mai bine zis, prin unirea cu cele trei bunătățuri-surori:

  • lipia,
  • carnea
  • și nelipsitele murături!

Și ca să fie treaba treabă, mai vin și cu un vin autentic românesc care dacă e băut cu drag , dezleagă limbile și îmblânzește inimile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *