Mănătărci - HribiBoletus edulis, Hribi

Anul ăsta a fost cel mai bogat an ciupercar din toți anii pe care i-am avut până acum!

Hribi Ciupierci
Hribi, Ciupierci

Bine, poate că or mai fi fost pe vremuri, dar nu mi-s cunoscute mie deci, pare-se-vor vremuri îndepărtate.

Sărăcuțele și dragile mele ciuperci, au explodat pădurile de ele prin sezonul al doilea, exact în perioada aia de început a creșterii prețurilor pe piață.

Cred că au simțit și ele năpasta grea de care a început să fie lovit fiecare român din cauza scumpirilor exagerate a tot ceea ce mișcă și nu mișcă pe planeta Pământ.

Nu degeaba se zice că ciupercile sunt cu muuult mai presus decât a reușit știința noastă să ne dezvăluie până acum.

Ciupercile, după mine, sunt unele dintre cele mai minunate creații pe care Universul ni le-a dăruit!

Îmi plac ciupercile, le iubesc și le ador !

Gălbiori
Chanterelle (Gălbior)

După cum se vede, mă apucă entuziasmul imediat de cum mă apuc să vorbesc despre ele.

Nu că aș fi singura sau printre puținele persoane iubitoare de ciuperci, acum hai să fim serioși și să amintim de entuziasmul aztecilor sau al egiptenilor care credeau că dacă mănânca ciuperci vor deveni nemuritori , iar romanii le considerau o delicatețe care nu se merită savurată decât în cele mai rafinte argintării.

Crăițe
Amanita caesarea (Crăiță)

Printre preferatele mele rămân, totuși:

-Mănătărcile sau Pitoance, Hrib, Porcini (Boletus Edulis)

-Gălbiorii sau Bureți Galbeni, (Ciuciuleți gălbiori (Cantharellus cibarius)

-Crăițele sau Bureți Domnești, Oușoare (Amanita caesarea)

-Bureții de prun sau Bureți de Mai (Entoloma clypeatum)

-Zbârciogii sau Morchella

-Russulele: Russula virescens , Russula Cyanoxantha

-Ciupercile de câmp sau Șampinionul oilor, Ciuperca Calului (Agaricus Arvensis)

-Trâmbița piticului(morților) sau Trufa săracului sau Cornul abundenței(Craterellus cornucopioides)

-Ciopârtanii sau Pălăria Șarpelui (Macrolepiota procera)

-Pleurotus

Ciopârtani
Ciopârtanii sau Pălăria Șarpelui (Macrolepiota procera)

Și pentru că am învățat de multă vreme cum să le culeg, pe unde să le caut și cănd se fac, nu îmi mai este frică să merg după ele.

Din contră, simt o extraordinară plăcere și un fenomenal entuziasm când încep să le găsesc !

Anul ăsta, an bogat, mi-am cules cele mai frumoase exemplare de ciuperci în cantități destul de mari încât mi-am umplut o ladă frigorifică!

Mi-am pus la uscat o cantitate record de trâmbițe încât nicio ciorbă nu mai are scăpare de ele.

Chiar acum, dar să termin mai întâi de scris aici, o să mă duc să-mi scot o pungă de hribi de la congelator ca s-o pregătesc așa cum îmi place mie:

Hribi la tigaie prăjiți pe covor de ceapă !

Mănătărci - Hribi
(Boletus edulis) Hribi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *