Tartă cu caise
Ingrediente: Foitaj (vezi rețeta), 750 g caise, 60 g zahăr, biscuiți Se taie caisele în jumătate, se scot sâmburii. Se întinde aluatul în formă de tartă unsă cu unt. Se…
Ingrediente: Foitaj (vezi rețeta), 750 g caise, 60 g zahăr, biscuiți Se taie caisele în jumătate, se scot sâmburii. Se întinde aluatul în formă de tartă unsă cu unt. Se…
„Foitaj„, „foetaj” sau „foietaj„? Dexul ne spune că „foitaj” e forma corectă. Ce este foitajul: un aluat obținut din făină de grâu și unt, în cantități egale, la care se…
Ingrediente: 500g carne tocată de porc(mix), 1 ou, 2 cartofi(câteva felii de pâine), ulei, 5-6 căței de usturoi, sare, piper, cimbru, pătrunjel, făină Cartofii se fierb, se decojesc și se…
Ingrediente: 10 l apă, 1 kg smochine, 2 kg zahăr tos, 1 lămâie, 15 g sare de lămâie, drojdie cât un degetar Se taie smochinele mărunt; tot astfel lămâia cu…
Ingrediente: 30 g cafea, 4 linguri apă, 1 gălbenuş, 1 lingură zahăr, 60 g unt Se opăreşte cafeaua prăjită şi râşnită cu apă clocotită şi se ţine acoperită la cald…
(pentru budinci reci) Ingrediente: 1/2 l lapte, 1 linguriţă amidon, 1 ou, 1/2 baton vanilie, 20 g zahăr Se desface amidonul cu puţin lapte rece, se adaugă oul, zahărul şi…
(conține 8 g glucide) Ingrediente: 200 g dovlecei, supă de zarzavat, 50 ml lapte (se scade din rația zilnică de lapte), 5 g unt (sau margarină), 15 g smântână, verdeață,…
Ingrediente: 5 linguri unt topit, 1/2 pahar făină Siropul: 1/2 pahar zahăr, 3/4 pahar apă Se prăjește făina cu untul, amestecând mereu până se rumeneşte; când s-a rumenit, se toarnă,…
Ingrediente: 1/4 l lapte, 1 baton vanilie, 180 g zahăr, 4-6 gălbenuşuri, 400 g frişcă Se fierbe laptele (sau frişca) cu batonul de vanilie despicat. Se strecoară, se răcorește. Se…
Ingrediente: 1 + 1/2 ceașcă făină, 2 ouă, 100 g unt, 1 ceașcă zahăr, 1/2 ceașcă lapte, 1/2 ceașcă fructe, coaja de la 1/2 lămâie, 1/2 linguriţă praf de copt…